Hozzávalók 4 adagra
A raguhoz 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 2 csipet só 2 csipet fehérbors (őrölt) 2 db sárgarépa 2 db cukkini 2 db padlizsán (nyers) 100 g zellergumó (nyers) 1 evőkanál oregánó (morzsolt) 2 evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta) 500 g paszírozott paradicsom (passata) 2 evőkanál sűrített paradicsom 200 ml víz 2 evőkanál kristálycukor
A rétegezéshez 18 db tészta - lasagne (száraz)
A besamel mártáshoz 30 g vaj 3 evőkanál búzaliszt (BL55) 300 ml 1,5%-os tej 1 csapott mokkáskanál só 2 csipet fehérbors (őrölt) 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
A tetejére 150 g trappista sajt (reszelt)
Elkészítés 90 perc A kockára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát elkezdjük dinsztelni az olajon. Picit megsózzuk, megszórjuk borssal. A cukkini és a padlizsán végeit levágjuk, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a zöldségeket. Én robotgépet használtam, mert úgy sokkal gyorsabb. :) A felaprított zöldségeket rátesszük a hagymára, majd pár percig pirítjuk. Ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel és oregánóval. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a passzírozott paradicsomot. Alaposan összekeverjük, felöntjük vízzel, majd készre főzzük, végül ízlés szerint cukrozzuk. A besamel mártáshoz felhevítjük a vajat, majd egy habverő segítségével belekeverjük a lisztet. Felöntjük forró tejjel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Alacsony lángon pár perc alatt készre főzzük. Egy tepsibe kanalazunk az elkészült zöldséges raguból, majd befedjük tésztával. Rákanalazunk egy újabb réteg ragut, majd megint tészta következik. Így járunk el, amíg tartanak az alapanyagok. Nálam a tepsi mérete: 26x21 cm és 6 cm magas. A tetejére tészta kerüljön, amin elsimítjuk a besamel mártást és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített 180 C fokos sütőben készre sütjük. Érdemes egy nagyobb tepsit tenni alá, mert kifolyhat.